Klanttevredenheid en kwaliteit

Eerste resultaten

In een korte maandelijkse enquête vragen wij de mening van onze opdrachtgevers over de kwaliteit van onze meubels, de communicatie, de dienstverlening, onze prijs-kwaliteitverhouding en ons assortiment. Wij hebben onszelf per onderdeel een cijfer van 7,5 tot doel gesteld, en de eerste resultaten stemmen ons tevreden. Na drie maanden meten halen we voor ieder onderdeel onze doelstelling, en het is aan ons om voor de komende periode onze doelstelling naar boven bij te stellen. Immers, we streven altijd naar verbetering!

Kritisch op kwaliteit

En die ruimte voor verbetering is er altijd. Voor verbetering in ons aanbod én in onze dienstverlening. En daar werken we dan ook hard aan. Alle meubels die terugkomen van beurzen en evenementen worden aan een nauwkeurige inspectie onderworpen, en waar nodig worden zaken aangepast, gerepareerd en vervangen. Zo hebben we in de afgelopen maanden uiteraard reparaties doorgevoerd aan tafels en stoelen, maar hebben we ook verstelbare frames voor enkele van onze tafels gemaakt, om zo een betere handling, en dus ook minder schadegevoeligheid te bewerkstelligen.

Uitbreiding assortiment

Onderdeel van onze kwaliteit is en blijft ook de continue uitbreiding van ons assortiment. Ons bezoek aan de toonaangevende meubelbeurs I-Salone in Milaan in april heeft ook dit jaar weer nieuw, bijzonder meubilair op. Binnenkort zullen we u verder informeren over de meubels die we in ons assortiment gaan opnemen.

Suggesties?

Graag nodigen we u uit om ons suggesties aan de hand te doen hoe we u nóg beter van dienst kunnen zijn. Deze suggesties kunt u mailen aan , commercial manager bij JMT.